מה הקשר בין זיהום אוויר למים שאנחנו שותים?
האם יש קשר בין זיהום אוויר לאיכות המים?
זיהום האוויר וההתחממות הגלובלית הם נושאים שכנראה כמעט כל אדם שמע עליהם. ואולם, לא הרבה יודעים שיש להם קשר גם לאיכות המים שלנו. שכן, ההשפעה של שחרור חומרים מזהמים מהתעשייה, מתחנות כח ומכלי רכב לאטמוספירה גורמת לפגיעה בשכבת האוזון. שכבת האוזון, המגינה עלינו מפני קרינה והתחממות כדור הארץ, משפיעה בין היתר, גם על פיזור המשקעים וכמותם. כתוצאה מהפחתה בכמות המשקעים, הרכב המים משתנה וגורע מאיכות המים.
בנוסף, כשזה מגיע לזיהום אוויר, חשוב להבין כי החומרים המזהמים שנפלטים לאוויר מצטברים סביבנו בכל: החל מהאטמוספירה והקרקע וכלה בצמחים, בבניינים ובכל מה שמקיף אותנו. אותם חומרים המצטברים באוויר נשטפים עם המשקעים לקרקע, ומחלחלים יחד למאגרי המים המשמשים אותנו כמקור למי שתייה.
שאריות של תרופות
בעשור האחרון, התפרסמו ברחבי העולם דיווחים לא מעטים על שיירי תרופות ונגזרותיהן שנמצאים במקורות המים שלנו ומשם מגיעים למי הברז. כמו כן, מאמרים רבים הצביעו על פגיעה במערכות אקולוגיות וביצורים ימיים אשר נמצאים בהן בשל אותם גורמים מזהמים. אם כך, עולה השאלה מנין מגיעים חומרים אלו למים שלנו? התשובה לכך נעוצה בעובדה שהחומרים הפעילים בתרופות מופרשים מהגוף ומגיעים אל מערכת הביוב. הם אינם מושפעים מתהליכי סינון ופירוק שמטרתם לטהר שפכים, והיות וחלק מהשפכים המטוהרים מוזרמים לים, לנהרות ולאגמים – אותם שיירי תרופות עשויים להגיע גם למאגרי המים שלנו. חשוב לציין, כי חומרים אלו אינם נמצאים תחת ניטור מתמיד של איכות המים ולכן, לצערנו, אין ממש אינפורמציה לגבי נוכחותם וריכוזם במי השתייה שלנו.