רעל בברז

רעל בברז 
תאריך:  5/6/2006     מקור:  הורים וילדים

 מתוך ירחון "הורים וילדים" העוסק בבריאות הילד 

גם פעולה יומיומית ופשוטה כמו שתיית מים יכולה להיות קטלנית. מי השתייה בישראל מכילים תרכובות כימיות ומתכות כבדות הנחשבות למחוללות עשרות מחלות קשות ביניהן כחלת, הפרעות בתפקוד הכבד והכליות, פגיעות מוחיות וסרטן. ילדים רגישים לחומרים אלו פי 50 ממבוגרים. 

לנציגי משרד הבריאות והרשויות המקומיות, מתברר ששתיית מים מהברז, כולל שתיית מים מורתחים, מהווה סיכון בריאותי לא מבוטל, קל וחומר לתינוקות וילדים שמערכות ההגנה של גופם חלשות פי כמה מאלה של מבוגרים. 

בכל רחבי ישראל, כולל הגליל, מישור החוף, ירושלים והנגב, משרד הבריאות איננו בודק כראוי את איכות המים, ובמיוחד את התרכובות הכימיות ואת המתכות הכבדות שהם מכילים, והנחשבות למחוללות פוטנציאליות של עשרות מחלות קשות, שחלק מהן אופייניות במיוחד לילדים, ובהן מחלות מעיים כמו סלמונלה, שיגלה ודיזנטריה, כחלת – מחלה קטלנית הגורמת לאובדן נשימה ומוות אצל תינוקות, הפרעות בתפקוד הכליות והכבד, אנמיה, פגיעה במוח וגרימה לפיגור שכלי, ואפילו סרטן לסוגיו. 

אין ספק, בריאותם של מאות אלפי ילדים ותינוקות איננה מצויה בידיים טובות, בייחוד בכל מה שקשור לפיקוח על איכות מי השתייה. משרד הבריאות והרשויות המקומיות אמנם עורכים בדיקות סדירות של חיידקים (קוליפורמים) בבארות המספקות מי שתייה למרבית תושבי המדינה, אבל בדיקות כימיות לגילוי תרכובות המים והמצאות מתכות כבדות בהם – נערכות בתדירות נמוכה, אם בכלל. המים היחידים הנתונים, פחות או יותר, בפיקוח הם אלה המסופקים על ידי חברת "מקורות" מהכנרת דרך צינור המוביל הארצי, וגם כאן קיים חשש כבד לגבי איכות המים. 

תקנות משרד הבריאות מחייבות את הרשויות המקומיות לדגום רק אחת לשלושה חודשים מרכיבים בסיסיים של המים. מתכות כבדות ואלמנטים חיוניים כמו קשיות, צבע, עכירות ובסיסיות מי השתייה, נבדקים רק אחת לחמש שנים, ורק אחת לעשר שנים, אם בכלל, מתבצעת בדיקה כימית כללית של המים, הכוללת את כל התרכובות הכימיות והמתכות הכבדות החשובות. "הסיבה לכך", מודה ד"ר אברהם וסטין, מנהל המעבדות של משרד הבריאות, "הינה כלכלית. בדיקת חיידקים רגילה עולה שלושים שקלים, ואילו בדיקה כימית יכולה לעלות מאות ואפילו אלפי שקלים, כשמדובר בעשרות אלפי בדיקות בכל שנה." 

כל עוד המצב ימשך, ימשיכו מאות אלפי תינוקות בישראל להיות חשופים יום יום למחלות שונות ומשונות החל בפיגור שכלי ועד כחלת וסרטן, מבלי שלהוריהם תהיה אפשרות למנוע את רוע הגזירה. ד"ר וסטין ממחיש את גודל הסיכון הפוטנציאלי: "הילדים, ובמיוחד התינוקות, רגישים עד פי 50 יותר למחוללי הסרטן המצויים במים לעומת המבוגרים, על פי מחקרים שנעשו בארצות הברית ובמקומות אחרים." 

התמונה שאותה מצייר ד"ר וסטין הינה קודרת ביותר. לדבריו, במצב הנוכחי הורים לא יוכלו להגן כפי שצריך על ילדיהם מפני המחלות הנגרמות כתוצאה מפעולה יומיומית פשוטה כמו שתיית מים. "משרד הבריאות", אומר ד"ר וסטין, "בודק במי השתייה מספר מרכיבים אפסי המתייחס בין היתר לרמת החומציות שלהם ולכמות האבן המצויה בהם, נתונים שהם טריוויאליים לחלוטין לבריאות הציבור, בו בזמן שאיננו בודק כלל עשרות חומרים אורגניים ומתכות כבדות כמו עופרת, ארסן, ניקל, קדמיום ועוד. הנחשבים בין היתר למחוללי סרטן ופיגור שכלי. הסיבה למחדל הזה איננה אקראית: במשרד הבריאות אין טוקסיקולוג (מומחה לרעלים) מוסמך שיהיה ממונה על בדיקת המים, ואין רופא שטיב המים נמצא בראש מעייניו. מי שמטפלים במשרד באיכות מי השתייה הם מהנדסים, הנדסאים ואפילו טכנאים. 

חומרי הדברה ובביוב של טבריה ושל הקיבוצים והמושבים הממוקמים בסביבה. הוא מאשים את משרד הבריאות בכך שהוא מצייר להורים תמונה ורודה, נותן להם את התחושה שילדיהם נמצאים בידיים טובות, ושקיימת אצלנו, כביכול, מערכת בדיקת מים מודרנית ומשוכללת כמו בכל מדינה מערבית מתוקנת. "בפועל המציאות מראה שאיכות מי השתייה אצלנו נמצאת אי שם ברמה של מדינות עולם שלישי כמו אלבניה ווולטה עילית.רשויות מקומיות ופדרליות בארצות הברית בודקות יותר ממאה מרכיבים כימיים של מי השתייה ומוסרות לציבור אינפורמציה שוטפת כל הזמן על אודות מצב המים, בשעה שאצלנו חיים בגן עדן של שוטים, ממשיכים לחסוך כסף, ממשיכים להעסיק עובדים לא מיומנים, ממשיכים להעלים מידע שלילי מחשש שיגרום לפאניקה, וייתכן מאוד שממשיכים להרעיל באופן איטי את הציבור, ובראש וראשונה את התינוקות והילדים שהן קבוצות האוכלוסייה הפגיעות ביותר." 

תוכל להביא לי דוגמאות להרעלה האיטית הפוטנציאלית שגורמים מי השתייה לתינוקות וילדים? 

ד"ר וסטין: "אתן לך דוגמה שרוב ההורים אינם מודעים לה בכלל: מים המכילים עופרת גורמים לפי מחקרים רבים שנעשו בעולם לפיגור שכלי אצל ילדים. אין מדובר כאן בנזק פתאומי אלא בנזק מתמשך ובלתי הפיך. העופרת שבתוך המים פוגעת לילד במוח, גורמת לו לירידה ברמת האינטליגנציה, הוא מתקשה בלימודים ובמקרים מסוימים מגיע לפיגור שכלי משמעותי. ההורים סבורים לתומם שהילד שלהם הינו מוגבל או קשה תפיסה מלידה, ולא מתארים לעצמם שהסיבה לקשייו של הילד בלימודים נובעים משתיית מים מזוהמים בעופרת." 

איך הורים יוכלו לזהות סימנים מוקדמים לכחלת, אותה מחלה העשויה במקרים מסוימים לגרום לחנק ולמוות של תינוקות? 

ד"ר וסטין: "הכחלת נגרמת לתינוקות כתוצאה משתייה מתמשכת של מים המכילים חנקות וחנקיות הגורמות לדם לאבד את הכושר לשאת חמצן. לכחלת אין סימנים מוקדמים, מלבד העובדה שהתינוק נעשה לפתע כחול בפניו ובכל גופו, מתעוות ואחר כך נחנק. בסימנים 


מאמר מוסגר: 

"מים מבוקבקים ומים שעברו טיהור במטהר ביתי עדיפים על מי ברז בכך שאינם מכילים חומרים אורגניים ומתכות כבדות. כל זאת בתנאי שנבדקו כהלכה לפני הקנייה"

להזמנת שירות

דלג לתוכן מרכזי